The ayes have it

Trump "örülhet": kemény kritikusa indul a megüresedő szenátori székért Utáhban

2018. február 19. - czebende

A múlt hét végén robbant a hír: a 2012-es elnökválasztáson Obamával szemben alulmaradó republikánus Mitt Romney bejelentette: indulni kíván az idei utahi szenátorválasztáson. A 2003 és 2007 között Massachusetts kormányzójaként tevékenykedő Romney indulását egy igen illusztris videóban jelentette be,ami akár egy turisztikai reklámfilmnek is elmenne az Egyesült Államok nyugati részén lévő tagállamnak, ami híres mormon közösségéről és arról, hogy évtizedek óta megbízható bázisául szolgál a Republikánus Pártnak. Ebben a videóban Romney kontrasztba állítja a jól működő, prosperáló államot a korrupt és működésképtelen Washingtonnal, ezzel keményen odaszólva a jelenleg regnáló republikánus vezetésnek. Kiemeli, hogy Utah befogadó a világ minden tájáról érkező legális bevándorlókkal szemben, míg "Washington a kirekesztés üzenetét küldi számukra". Szerinte Utah modellként szolgálhat Washington és az egész nemzet számára, és ő ezt a jó példát akarja képviselni az ország Szenátusában.

 

Bár Romney nem itt született, ráadásul az ország egyik legliberálisabb államának, a Boston székhelyű Massachusettsnek volt az igen mérsékelt kormányzója, mégis népszerű a konzervatív Utáhban, ami többek között a mormon hitének is köszönhető: az állam hatvan százaléka ennek az európai szemszögből nézve furcsának mondható vallási felekezetnek a tagja. Itt a sikeres politikai karriernek szinte alapfeltétele, hogy a jelölt mormon legyen, az állam lakói pedig érthetően örülnek, ha az egyházuk egyik országos szinten legismertebb tagja dönt úgy, hogy elindul a választáson.

Amennyire örülhetnek az utahiak Romney indulásának, annyira bosszankodhat Trump. A korábbi elnökjelölt a new york-i "üzletember" egyik legkeményebb kritikusai közé tartozott az előválasztási küzdelmek alatt, támadta személyiségét, üzleti "sikereit", csalónak nevezte őt és felhívta pártársai figyelmét arra, hogy mennyire elszomorító, hogy az a Republikánus Párt, ami olyan politikusokat adott az országnak, mint Abraham Lincoln vagy Eisenhower(vagy éppen Warren G. Harding és Richard Nixon, de ez egy másik történet) egy milliárdosból lett valóságshow-celebet indít az elnökválasztáson. A válaszreakció sem maradt el, az éles eszéről és megfontolt megszólalásairól ismert Trump az egyik legrosszabb, legostobább jelöltnek titulálta elődjét. Ám a mindenkit meglepő választási győzelem után enyhülni látszott a kettejük közötti feszült viszony: még Romney külügyminiszterré jelölése is felmerült. Ám ez elmaradt, így a korábbi kormányzó folytatta támadásait az elnök ellen. Tulajdonképpen ennek következménye a szenátori hely megpályázása. Trump nem is örült a hírnek, minden erejével azon volt, hogy rábírja a szóban forgó széket 42(!) éve birtokló Orrin Hatch szenátort még egy ciklusra, de a nyolcvanas évei elejében járó politikus nem kívánt még hat évet Washingtonban tölteni. Így ha a kampányra elegendő anyagi forrásokkal rendelkező, már-már bántóan vagyonos Romney-t megválasztják,(ami a felmérések jelenlegi állása szerint több mint valószínű) biztosak lehetünk benne, hogy éles hangú kritikusa lesz a jelenlegi elnök politikájának és képes lesz fontos szavazásokkor meggátolni Trump radikálisabbnál radikálisabb elképzeléseit.

Zárásként pedig tekintsétek meg az egykori elnökjelöltről készült paródiát, ami ennél nem is lehetne 2012-esebb.( legyen akármilyen gáz is ez a videó, többen nézték meg a youtube-on, mint ahányan Mitt Romney-ra szavaztak) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztotthaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5013682114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása