The ayes have it

Szoros demokrata győzelem a konzervatív pennsylvaniai körzetben

2018. március 15. - czebende

Március 13.-án, kedden időközi képviselőházi választást tartottak Pennsylvania 18-as számú körzetében. A Pittsburgh környéki körzetet 2003 óta képviselő Tim Murphy(Republikánus Párt) egy tavalyi szexbotrány miatt kényszerült a lemondásra, melynek pikanétiráját az adta, hogy a nyíltan abortuszellenes Murphy abortuszra bíztata a szeretőjét, ami kicsit furcsa egy olyan embertől, aki nagyrészt a terhességmegszakítás ellenzésére építette fel a politikáját.

A 18-as körzet a republikánusok egyik bástyájának számított, Trump például közel 20 százalékponttal győzte le itt Hillary Clintont, így ez a választás eleve halott ügynek tűnt a demokraták számára. Ám a jelenlegi állás szerint a 33 éves, korábi tengerészgyalogos Conor Lamb szoros versenyben legyőzte jobboldali hihívóját, Rick Sacconet. A nem hivatalos eredmények szerint Lamb csupán 627 szavazattal vezet, ám ez az eredmény így is félelemre adhat okot a novemberi választásokra készülő Republikánusoknak.

1c5ac55b-32eb-4f4c-8089-d298ec7c3674.jpeg

Forrás: Politico

Az eredmények mindkét párt számára tanulságokkal járnak. A demokraták egy olyan mérsékeltebb jelöltet indítottak, aki a pártjuk hagyományos ígéreteivel kampányolt, úgy mint a szakszervezeti jogok és a vagyoni egyenlőtlenségek. Ezzel sikerült visszahódítania azokat a szavazókat, akik az utóbbi időben elhagyták a pártot. Lamb kritizálta a szociális juttatásokat csökkenteni kívánó republikánusokat, viszont pártjánál konzervatívabb álláspontot képviselt a fegyvertartás korlátozásának kérdésében. Emellettt nyíltan kijelentette, hogy nem támogatja a képviselőházi demokratákat közel másfél évtizede vezető, korábbi házelnököt, Nancy Pelosit. A kaliforniai képviselőnő megosztó személyiségnek számít, a republikánusok többs választás alkalmával próbálták azzal lejáratni ellenfeleiket, hogy “Pelosi-bérencnek” bélyegezték őket. Így Lamb részéről okos húzás volt ez az elhatárolódás, amivel igencsak megnehezítette ellenfele dolgát.


A korábban a légierőben is szolgáló Saccone azzal próbálta megnyerni magának a szavazókat, hogy teljes mellszéleséggel kiállt Donald Trump politikája mellett. Ez valahol érthető is volt, hiszen Trump 2016-ban történelmet írt azzal, hogy 28 év után ő lett az első republikánus, akinek sikerült győznie Pennsylvaniaban. Ám az elnök rendkívül népszerűtlen és megosztó a szavazók körében(kiváltképp a magukat függetlennek valók közöt), így ez a taktika visszaütött: Saccone sokkal kevesebb adományt gyűjtött mint Conor Lamb, a republikánusok kénytelenek voltak kívülről pénzt invesztálni a jelöltjük kampányába,hogy elkerüljék a vereséget.

 

c4411cd7-7e6e-418d-abe4-d4d39f01f2c5.jpeg

A választás egyik fő üzenete, hogy a szavazók elégedetlenek a Kongresszust irányító pártok vezetőivel és új arcokat szeretnének látni a politikában. Kérdéses, hogy a demokraták mernek-e olyan jelölteket indítani, akik bizonyos tekintetben szembemennek a párt progresszív ideológiájával-egyelőre úgy tűnik, ez az egyetlen járható út a sikerhez és a Kongresszus visszanyeréséhez. A republikánusoknak pedig úgy kell kampányolniuk a hagyományos értékeik mellett, hogy közben a lehető leginkább elhatárolódnak a népszerűtlen elnöküktől. Ez a választás is megmutatta,hogy izgalmas novembernek nézünk elébe!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztotthaz.blog.hu/api/trackback/id/tr913740974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása